دومین کرسی آزاداندیشی ذیل همایش توسط مرکز تخصصی الزهرا دزفول با هماری دبیرخانه همایش برگزار شد. سرکار خانم معصومه زرکی، مشاور رسمی قوه قضاییه، با موضوع “حقوق زوجه در زندگی مشترک” به ارائه مباحث ارزشمندی پرداختند.
این کرسی آزاداندیشی در تاریخ ۹ اسفند ۱۴۰۲ با حضور طلاب علاقه مند در محل سالن اجتماعات حوزه علمیه الزهرا (س) دزفول برگزار شد.
خانم زرکی در ابتدا در مورد نقش زن در خانواده و الگوی برگزیده زن مسلمان در جامعه به بیان نکاتی پرداختند و این نکته را متذکر شدند که به خاطر داشته باشید که زن و مرد، هر کدام در زمان ازدواج از حقوقی برخوردار هستند ولی در ازای آن، وظایفی نیز بر دوش دارند. همانطور که نادیده گرفتن حقوق مردان مشکلاتی را به وجود میآورد، نادیده گرفتن حقوق زن در خانواده نیز موجب بروز مشکلات بسیار زیادیمیشود. البته یادآوری این نکته بسیار حایز اهمیت است که آگاهی از حقوق هریک از زوجین نباید سبب مساله ای برای از هم گسستی خانواده گردد زیرا آنچه زندگی خانوادگی را مستحکم می کند اخلاقمداری و آگاهی از حقوق و داشتن مهارت های زندگی در شئون مختلف زندگی از جمله لحظات بحرانی است.
همچنین ادامه دادند که شروع زندگی مشترک به لحاظ قانونی حقوق و تکالیف متعددی را برای طرفین ایجاد می کند و زوج و زوجه می توانند از برخی از حقوقی که در مجموعه قوانین و مقررات موضوعه لحاظ شده است، برخوردار گردند که این امر، در بسیاری از موارد با توافق و سازش طرفین همراه بوده و بی آنکه مشکلی در خصوص حقوق زن در ازدواج یا حقوق مرد در ازدواج ایجاد شود، طرفین به زندگی مشترک خود ادامه می دهند. با این حال، گاهی اختلافاتی میان زوجین شکل می گیرد که در این صورت می بایست بر اساس قانون، اختلافات ایجاد شده را حل و فصل نمود و از آن جهت که حق طلاق با مردان است در مقابل خانم ها نیز می بایست از یکسری حق و حقوق قانونی برخوردار باشند تا این موضوع تعدیل شود.
ایشان به دو دسته حقوق مالی و غیرمالی زن در خانواده اشاره کرده و مصادیق هریک را برشمردند. حقوق مالی بانوان در خانواده براساس قانون مدنی ،شامل: حق نفقه، حق مهریه، حق اجرت المثل ، تنصیف دارایی، ارث و مستمری شوهر می باشد. حقوق غیرمالی نیز عبارت است از حق طلاق، حق کار و تحصیل ، حق سفر و تعیین محل سکونت.
کارشناس محترم حقوقی در ادامه به توضیح مبسوط در مورد هریک از این حقوق پرداختند. طلاب و مدعوین در ادامه به پرسش هایی پیرامون مصادیق هریک از حقوق بانوان پرداختند و پاسخ ها و نظرات خود را در خصوص کم و کیف اجرای قوانین در جامعه مطرح نمودند.